Staphorst: Klaas 06 4946 4603
Rouveen: Bernard 06 1630 3479

Voegsoorten

Snijvoeg

Bij een snijvoeg ligt het voegwerk tussen de stenen en wordt met een speciaal snijmesje de onder- en bovenzijde van de voeg weggesneden. Deze ambachtelijke werkwijze leent zich uitstekend voor toepassing bij oudere panden waarbij behoud van het monumentale karakter voorop staat. De snijvoeg levert een ingetogen resultaat, ten opzichte van de bijvoorbeeld wat strakkere knipvoeg.
Lees meer

Knipvoeg

In wezen lijkt de knipvoeg op de snijvoeg, met als verschil dat bij een knipvoeg de voorkant van de mortel iets buiten de baksteen uitsteekt. Dat maakt de knipvoeg ook een erg arbeidsintensieve manier van voegen, maar ook een voeg die uw gevel een statig uiterlijk geeft. U herkent de knipvoeg direct bij authentieke gebouwen.
Lees meer

Gladde voeg verdiept

Ook de gladde, verdiepte voeg kenmerkt zich door een strak voegoppervlak. Bij deze voeg ligt het voegvlak ongeveer 6 tot 8 millimeter achter het zichtvlak van de steen. De gebruikte steensoort komt zo nog beter tot zijn recht.

Gladde voeg licht verdiept

Het principe van een gladde, licht verdiepte voeg is hetzelfde als bij de platvol gladde voeg. Het oppervlak van de voeg is strak, maar ligt 2 tot 3 millimeter teruggetrokken ten opzichte van het zichtvlak van de steen. Deze veel geziene manier van voegen accentueert de vorm van in de gevel gebruikte steen.

Gladde voeg platvol

Bij deze vaak voorkomende voegvorm strookt het zichtvlak en de voeg met het zichtvlak van het metselwerk. Hierdoor ontstaat een vlak gevelbeeld waarbij de voeg als het ware opgaat in de steen. Een goede kwaliteitsvoeg die, mits goed aangebracht en met de juiste samenstelling van voegspecie, ook nog eens een licht waterkerend oppervlak heeft.

Gekamde voeg

De gekamde voeg ontstaat op dezelfde manier als de geborstelde voeg, waarbij de afwerking met een kam plaatsvindt. Hierdoor wordt een licht ruw voegoppervlak bereikt en zijn de streken minder zichtbaar en minder breed dan bij een borstelvoeg.

Schaatsvoeg of daggestreepvoeg

De schaatsvoeg of daggestreepvoeg is eigenlijk een goedkopere variant van een snijvoeg. Je herkent deze voeg gelijk aan het streepje in het midden van de lint en stootvoeg.

Holle voeg

Deze voeg is op dit moment vrij weinig in het straatbeeld terug te vinden, maar zorgt indien toegepast voor een licht schaduweffect. Bewerking van de voegmortel met een zogeheten bolle voegspijker levert het holle effect op. De holle voeg kan zowel aangrijpend op de steenribben of iets verdiept aangebracht worden.

Schaduw voeg

De schaduwvoeg is een lintvoeg die schuin naar boven wegloopt in een hoek van 45° vanaf de voorkant van de onderliggende steen. De stootvoeg is hierbij meestal platvol uitgevoerd. De schaduwvoeg komt het meest duidelijk tot uiting in een gevel die is opgetrokken lange, platte stenen en legt dan extra nadruk op het toch al horizontale karakter van de woning.

Bol geklopte voeg

De voegmortel puilt wat uit de muur, waardoor uw gevel een bijzonder karakter krijgt.