Staphorst: Klaas 06 4946 4603
Rouveen: Bernard 06 1630 3479

Snij- en Knipvoeg

Bij het nader bekijken van gevels zal het een ieder wel eens zijn opgevallen dat niet elke voeg er hetzelfde uitziet. Architecten hadden al reeds snel begrepen dat het toepassen van een afwijkende voegsoort het gebouw een geheel ander karakter kon geven.

De hoofdfunctie van een voeg is het metselwerk beschermen tegen allerlei weersinvloeden, een andere belangrijke functie is het bepalen van het uiterlijk van de gevel. Omdat voegwerk ongeveer 25 procent van het geveloppervlak beslaat is het van groot belang dat er een juiste voeg word gekozen. De soort en kleur voeg bepalen tenslotte het uiterlijk van de gevel.

De snij- en knipvoeg is een ambachtelijke voeg welke veelal bij monumentale panden/gevels wordt toegepast, deze voeg wordt met een speciale mortel gezet. De voegmortel is zeer belangrijk, deze wordt aangepast aan de hardheid van de steen en de metselspecie waarmee de gevels gemetseld zijn.

Het verschil tussen een snijvoeg en een knipvoeg is niet altijd bij iedereen even duidelijk.

  • Een snijvoeg is een soort van platvolle/gladde voeg waar de randen van weggesneden zijn, de voorkant van de voeg ligt gelijk met de steen, deze voeg valt minder op en heeft een ingetogen uitstraling.
  • Een knipvoeg is een gladde voeg die dikker opgezet word en waar de randen ook van weggesneden zijn, de voorkant van deze voeg steekt iets buiten de steen en heeft een statige uitstraling.

De snij- en knipvoeg waar Huls Voegwerken in is gespecialiseerd geeft meerwaarde aan uw woning en heeft een hele eigentijdse sfeer.